Tematyka zarządzania ryzykiem w obszarze ubezpieczenia OC za produkt oraz ubezpieczenia kosztów wycofania produktu z rynku, choć interesująca nie należy do łatwych – w szczególności w branży spożywczej, wyjątkowo wrażliwej na ryzyko występowania szkód. Przedsiębiorca, broker, ubezpieczyciel powinni dążyć do wypracowania standardów pozwalających zdiagnozować, a następnie zminimalizować ryzyko szkodowe.
Cykl artykułów: „Underwriting ubezpieczeń OC za produkt w branży spożywczej” podejmuje temat procesu underwritingu prowadzonego przez ubezpieczyciela. W ramach serii planujemy w najbliższych miesiącach artykuły dot. inżynieryjnej oceny ryzyka (dwie części), underwritingu ubezpieczeń OC za produkt rozszerzony i ubezpieczenia kosztów wycofania produktu z rynku oraz underwritingu ubezpieczenia od skutków zanieczyszczenia produktów (CPI).
Jak zawsze, cykl dotyczący tematyki underwritingu rozpoczynamy artykułem nt. inżynieryjnej oceny ryzyka – „OC za produkt i wycofanie produktu z rynku – metodyka technicznej oceny ryzyka (branża spożywcza)” – część 1.
Jeżeli interesują Was dodatkowe informacje, bądź macie jakieś sugestie prosimy o kontakt z autorką artykułu: Edytą Stoińską, Edyta.Stoińska@warta.pl.