Szkolenia

Spojrzenie z 45. piętra na ryzyka branży spożywczej

W siedzibie Warty odbyła się kolejna edycja wydarzenia „Spojrzenie na ryzyko z 45. piętra”, na którym spotkali się przedstawiciele brokerów, klientów, Warty oraz zewnętrzni eksperci. Tę edycję ponownie poświęciliśmy ryzykom ubezpieczeniowym w branży spożywczej. 

Zarówno brokerzy jak i ich klienci wykazują bardzo duże zainteresowanie tematyką rynku spożywczego. Trudno się dziwić, przemysł spożywczy w Polsce to jedna z najważniejszych i najbardziej dochodowych gałęzi gospodarki. Ostatnie lata to stabilny wzrost branży oraz coraz większy wzrost eksportu produktów spożywczych. Według danych Polskiej Agencji Inwestycji i Handlu, Polska jest obecnie 7. największym rynkiem w całej Europie. W Warcie dostrzegamy efekty rozwoju tej branży, jako że klienci dążą do coraz lepszego zabezpieczenia swojego przedsiębiorstwa. Chcą posiadać najefektywniejsze zabezpieczenia ppoż., a to pozwala zarówno na dostęp do szerokiego zakresu ubezpieczenia majątku, jak i dostępności wysokich pojemności sum ubezpieczenia – mówi Grzegorz Łapiński dyrektor Biura Underwritingu Ubezpieczeń Korporacyjnych.

Podczas konferencji przedstawiliśmy zarówno minimalne standardy zabezpieczeń funkcjonujące w Warcie, jak i specyficzne wymagania określone dla branży spożywczej. Sporo uwagi poświeciliśmy także magazynom, które są kluczowym elementem sektora spożywczego i ze względu na swoją specyfikę – konieczność utrzymania odpowiednich warunków temperaturowych, wymogów sanitarnych itp. – wymagają odpowiedniej konstrukcji oraz dedykowanych zabezpieczeń. Wysokość składowania oraz rodzaj przechowywanych środków obrotowych, determinują dobór właściwych systemów zabezpieczeń przeciwpożarowych, takich jak instalacja tryskaczowa czy inertyzacja, która w przypadku branży spożywczej jest niedoceniana. Regularne przeglądy regałów, monitorowanie instalacji chłodniczych czy wydzielone miejsca ładowania wózków elektrycznych, to tematy często bagatelizowane, mimo że statystyki wskazują, iż często stają się przyczyną poważnych szkód majątkowych.

Ostatnią część spotkania poświęciliśmy ryzyku wycofania produktu z rynku. 
Z produkcją i sprzedażą produktów spożywczych wiążą się ściśle określone rodzaje odpowiedzialności. Począwszy od kwestii ogólnej odpowiedzialności za bezpieczeństwo produktów, po wycofanie produktu z rynku, które mogą wpłynąć negatywnie na rentowność i reputację firmy. Dodatkowo, uwzględniając coraz większy rosnący eksport produktów polskich producentów, wpływa na zwiększoną świadomość przedsiębiorców, co do istoty posiadania adekwatnych ubezpieczeń oraz wysokich sum gwarancyjnych. Efekty tego widzimy w Warcie - rosnące zainteresowanie ofertą ubezpieczenia OC za produkt z rozszerzeniem o product recall oraz ubezpieczenia skażenia produktu, tj. Contaminadet Product Indemnity (CPI) tłumaczy Grzegorz Łapiński. W panelu dotyczącym ryzyka wycofania produktu z rynku omówione zostały m.in. systemy zarządzania jakością, rodzaje pojawiających się zanieczyszczeń, system HACCP i Krytyczne Punkty Kontroli (CCP), przestrzeganie procesów technologicznych oraz Dobre Praktyki Produkcyjne (GMP). Konferencja dała również przestrzeń do zaprezentowania głównych zalety wynikających z posiadania takich ubezpieczeń.

Całodniowe spotkanie w ramach „Spojrzenia na ryzyko z 45. piętra” ponownie cieszyło się dużym zainteresowaniem. Celem cyklu konferencji jest zbudowanie platformy wymiany wiedzy i doświadczeń pomiędzy klientami, brokerami i Wartą, koncentrując się na branżach o podwyższonym ryzyku. Wierzymy, że takie spotkania i dyskusje wzmacniają wzajemne zrozumienie ryzyka poszczególnych branż, minimalnych wymogów zabezpieczeń definiowanych przez Wartę, przebiegu procesu underwritingowego oraz wykorzystaniu nowych technologii– komentuje Bogdan Gradecki, dyrektor Biura Oceny Ryzyka Technicznego.
 

Jak oceniasz artykuł?

Zapisz się do newslettera

Dołącz do newslettera, aby być na bieżąco z ofertą Warty oraz informacjami z rynku.

Polecane aktualności

Zobacz wszystkie aktualności