Wypadki w branży gastronomicznej - jakie są potencjalne zagrożenia i koszty?
- Wystąpienie zdarzenia losowego, takiego jak pożar, zalanie, silny wiatr, huragan, przepięcie elektryczne, uderzenie pioruna itp.
- Zagrożenie płynące z kuchni, wynikające z wysokiej temperatury podczas przygotowywania posiłków oraz nagromadzenia urządzeń wytwarzających ciepło, takich jak kuchenki, opiekacze, piekarniki itp., a także pośpiech towarzyszący pracy w kuchni.
- Źródła otwartego ognia, jak modne ostatnio kominki, grille lub ruszty znajdujące się w salach jadalnych.
- Zepsucie się jedzenia wskutek awarii lodówki lub przerwy w dostawie prądu.
- Włamania, kradzieże i zdarzenia dewastacyjne, które czasami mają miejsce.
- Zbiorowe zatrucia pokarmowe, które mogą pojawić się, jeśli nie są zachowane odpowiednie standardy higieny i bezpieczeństwa.
- Urazy gości spowodowane poślizgnięciem się na mokrej podłodze lub nieodśnieżonym chodniku – pokrycie m.in. kosztów leczenia i rehabilitacji osoby poszkodowanej
- Wypadki spowodowane przez pracowników, na przykład wylewanie kawy lub zupy na gościa, uszkodzenie jego ubrania lub poparzenie – pokrycie kosztów odkupienia nowych ubrań
- Wypadki podczas organizacji imprez dodatkowych, np. wieczorków tanecznych czy karaoke, związane z pracą animatorów.
Odpowiednia polisa ubezpieczeniowa - Klucz do bezpiecznego prowadzenia biznesu!
Aby zminimalizować ryzyko i chronić interesy, właściciele punktu gastronomicznego powinni zadbać o odpowiednie ubezpieczenie, które obejmuje te potencjalne zagrożenia. W ten sposób będą mogli prowadzić swój biznes z większą pewnością i spokojem, wiedząc, że są chronieni przed ewentualnymi stratami i szkodami.
Nie ważne czy prowadzisz mały punkt, budkę z hot-dogami, lodziarnię, czy też dużą gospodę lub wykwintną restaurację - WARTA posiada w swojej ofercie różnorodne pakiety ubezpieczeń, które można dostosować zarówno do wielkości prowadzonej działalności, jak i indywidualnych potrzeb portfela klienta. Dla klientów mikroprzedsiębiorstw proponujemy atrakcyjny pakiet ubezpieczeń SMARTBIZNES (np. pakiet FOOD TRUCK), a dla większych firm polecamy kompleksowy pakiet WARTA EKSTRABIZNES PLUS.
Zerknij, jakie ryzyka powinna zawierać kompleksowa polisa dla firmy gastronomicznej:
Kompleksowy zakres ubezpieczenia dla gastronomii na bazie ryzyk dostępnych w pakiecie WARTA EKSTRABIZNES PLUS wraz z rekomendowanymi rozszerzeniami
Ubezpieczenie mienia od wszystkich zdarzeń lub od ognia i innych zdarzeń losowych |
|
Ubezpieczenie od kradzieży z włamaniem i rabunku |
|
Ubezpieczenie sprzętu elektronicznego | |
Ubezpieczenie ładunków w transporcie (CARGO/CARGO PLUS) | |
Ubezpieczenie odpowiedzialności cywilnej w wariancie KOMFORT (z OC za produkt) |
|
Następstwa nieszczęśliwych wypadków | |
Assistance |
PAKIETY BEZPIECZEŃSTWA (BEZPIECZNY BIZNES) | |
Nazwa | Zakres |
WYKUPIENIE FRANSZYZ | możliwość wykupienia lub zmniejszenia wysokości franszyz |
PAKIET BEZPIECZEŃSTWA MIENIE | wyrównanie sum ubezpieczenia błąd w deklaracji miejsca ubezpieczenia akceptacja obniżonego standardu zabezpieczeń brak deklaracji przedmiotu ubezpieczenia |
PAKIET BEZPIECZEŃSTWA OC | OC za szkody w zakresie określonym w klauzulach dodatkowych z Załącznika nr 6 OWU Warta EkstraBiznes Plus do limitu łącznego 10 000 zł |
PAKIET BEZPIECZEŃSTWA NNW | nadzwyczajne świadczenia w związku z nieobecnością długotrwałą pracownika spowodowaną NW |
Zamieszczone na stronie informacje mają charakter informacyjny i nie stanowią oferty
w rozumieniu art. 66 Kodeksu cywilnego. Produkt przygotowany został przez TUiR „WARTA” S.A. i TUnŻ „WARTA” S.A.
Szczegółowe warunki dotyczące zakresu ubezpieczenia, wyłączenia i ograniczenia odpowiedzialności
ubezpieczyciela, znajdują się w Ogólnych Warunkach Ubezpieczenia dostępnych na www.warta.pl oraz w placówkach TUiR „WARTA” S.A. i TUnŻ „WARTA” S.A.